Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme) Nedir ? Doğum Saatini Bilmeyenler Ne yapmalı ?
Rektifikasyon, doğum saatinin net olarak bilinmediği durumlarda, kişinin doğduğu vakti belirleyebilmek ve doğum haritasını oluşturabilmek için yaptığımız analizin ismi sevgili okuyucularım.
Bir doğum haritasını oluşturabilmek için kişinin doğum bilgileri gerekiyor. Doğduğu yıl, ay, gün ve doğum saati bilgisi gerekiyor.
Fakat herkes doğduğu zamanı bilmiyor.
Kimimiz doğduğu yılı biliyor, ayı biliyor, günü bilmiyoruz. Kimimiz gün/ay/yıl vaktiyle bir tarih biliyoruz ama doğum saatini bilmiyoruz. Kimimiz doğum saatini de biliyor ama bir zaman aralığı şeklinde biliyor. Tam vakti bilmiyoruz.
İşte bu durumlarda ‘’rektifikasyon’’ giriyor devreye.
Rektifikasyon ile doğum vakti belirlenebiliyor ve bu sayede harita oluşturuluyor.
Bilinmeyeni bilinir hale getiriyor rektifikasyon.
Peki bu nasıl oluyor ? Nasıl bir teknik bu ? Nasıl bir mantığı, mekanizması var ? Herkes için sonuç veren bir yöntem mi ? Her durumda kullanılabilir mi ?
Etraflıca bakalım.
Öncelikle şunu söyleyeyim. Meşakkatli bir çalışma sevgili okuyucularım.
Meşakkatli ve de uzmanlık gerektiriyor. Rektifikasyon yapacak kişinin belli bir tecrübesinin ve konuya hakimiyetinin olması gerekiyor. Çünkü yanılmaya çok müsait bir alan.
Başka bir şey daha söyleyeyim. Danışan açısından söylüyorum bunu ; kanmaya, aldanmaya, suistimale açık bir alan. Danışmanlık veren kişi herhangi bir vakit söyleyebilir ve danışan bunu gerçek bilgi olarak kabul edebilir.
Dediğim gibi zaten danışman tarafında yanılmaya, hatalı analiz yapmaya da açık bir alan.
Astrolog az sayıda bilgiyle hemen bir fikre kapılmamalı, hızlıca bir yargıya varmamalı. Tekrar tekrar teyidini yapmalı tespitinin.
Tabii danışan kişiye de açıklamasını yapmalı. Kendi adıma etik açıdan olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum.
Yanlış yöntemlerle yapılabiliyor. Yanlış yollardan iz sürmek gibi hatalara düşülebiliyor. Sahici olmayan bilgiler verilebiliyor. Tespiti teknik olarak mümkün olmayan bilgiler verilebiliyor.
Rektifikasyon nedir ? Ne değildir ? Nasıl yapılır ? Nasıl yapılmaz ? Doğrusunu anlatayım ben size.
Rektifikasyonda temel amaç : Yükseleni bulmak.
Yani doğru yapılan bir rektifikasyonda amaçlanan şey bu olmalı. Bütün mesele ; ‘’yükselenin tespiti’’.
Çünkü yükselen 1.evimiz. Haritanın başlangıç noktası. Harita yükselenden başlıyor. Yükselen belli olunca tüm harita ortaya çıkıyor (elimizde gün/ay/yıl bilgisi var ise).
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Haritalar oluşturulurken kullanılan farklı ev sistemleri vardır sevgili okuyucularım. Programlarla, yazılımlarla kullanılıyor bunlar. İnsan eliyle tasarlanmış, oluşturulmuş şeyler. İlahi şeyler değiller. Farklı teknik yöntemler sadece.
En çok ‘’Placidus’’ ve Whole sign (Tüm burç) ev sistemi kullanılıyor.
Hatta Placidus’u daha çok görüyor olabilirsiniz. Fakat bu Placidus yöntemi, daha iyi ya da daha doğru olduğu için değil. Daha popüler olduğu için 🙂
Öne çıkmış bir şekilde. Popüler olmuş. En çok o kullanılmış.
Ama artık son yıllarda mantıklı olanın tüm burç (whole sign) ev sistemi olduğu fark edilmeye başladı.
Placidus tekniğinde boşluklar var. Mantık hataları var. İzahı olmayan, aklın uzağına düşen tarafları var bu yöntemin.
Tüm burç ev sisteminde ise böyle hatalı noktalar yok. Akılcı olan, rasyonel olan, her açıdan bir mantık zeminine oturan yöntem bu. Ben de kendi adıma danışmanlıklarımda tüm burç ev sistemini kullanıyorum.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Bu bilgileri özellikle verdim. Ev sistemlerinden bahsetmek, sistemleri genel olarak tanıtmak istedim. Çünkü konu rektifikasyon ile bağlantılı.
Haritalar ; ‘her bir burç’ → ‘ayrı bir ev’ olacak şekilde, tüm burç ev sistemiyle çalıştığı için, yükselenin tespiti 1.evi ve dolayısıyla ardından gelen evleri veriyor bize.
Elimizde yükselen olunca, peş peşe gelen diğer evler de ortaya çıkmış oluyor. Böylece harita oluşmuş oluyor.
Rektifikasyonda amaç : Yükseleni bulmak. Bu temel noktayı netleştirmiş olalım.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Peki nasıl bulacağız yükseleni ?
Kişi doğduğu saati, vakti bilmiyorsa rektifikasyonu nasıl yapacağız ? Yükseleni nasıl tespit edeceğiz ?
İki ayrı durum için konuşacağım :
1. Doğum tarihini gün/ay/yıl bilgisiyle bilenler, sadece doğum saatini bilmeyenler
2. Elinde gün/ay/yıl bilgilerinden herhangi biri ya da hiçbiri olmayanlar. Ne zaman doğduğunu bilmeyenler.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Önce ilk durum için konuşalım.
1.Doğum tarihini gün/ay/yıl bilgisiyle bilenler, sadece doğum saatini bilmeyenler
Belli bir zaman aralığı, belli bir vakit olabiliyor kişinin elinde. Örneğin ‘’öğle vakti’’ gibi. ‘’Gece’’ gibi. ‘’Sabaha karşı’’ gibi ya da 13:00-15:00 arası şeklinde. 20:00-21:00 arası şeklinde.
Belli bir vaktin, zaman diliminin olması, elbette bizi sonuca daha hızlı götürecek bir şey. İşi kolaylaştıran bir şey. Hatta bilinen saat aralığında tek yükselen ihtimali varsa, rektifikasyona gerek dahi yok.
Çok önemli bir şey söyleyeceğim : Bir doğum vaktini dakikası dakikasına tespit etmek teknik olarak mümkün değil. Ama zaten buna ihtiyacımız da yok.
Örneğin kişi doğduğu saati 15:00-16:00 şeklinde biliyorsa, o vaktin içinde ufukta tek bir burç yükseliyorsa, o aralıkta hangi dakikayı alırsak alalım aynı yükselen çıkıyorsa, rektifikasyona gerek yoktur. Yükselen zaten belli demektir. Harita, herhangi bir dakikayı alarak oluşturulabilir.
Konuyu detaylandırayım.
Kişi örnek olarak 15:00-16:00 arasında doğmuş ise, doğum haritasını oluşturacağı programda (tüm burç ev sistemi seçilmeli) doğum saati kısmına 15:10 bilgisini girse de olur, 15:36 yazsa da olur, 15:53 yazsa da olur. Örnek olarak yazıyorum bunları. O aralıkta her dakika yazılabilir. Harita herhangi bir dakika üzerinden çıkarılabilir.
Haritanızı tüm burç ev sistemi ile oluşturabileceğiniz bir website ekliyorum buraya :
Astrology Birth Chart Calculator – Whole Sign
♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣
Yükselen derecesi işi değiştirmiyor mu peki ?
Hayır. Harita tüm burç ev sistemi üzerine kurulu olduğundan değiştirmiyor.
Gökyüzünde en hızlı hareket eden Ay’dır. Ay bile 2 saatte ancak 1 derece kadar ilerleyebildiğinden küçük zaman farkları derecelerde önemli değişiklikler yaratmıyor.
Çok küçük değişimler olabiliyor sadece. O değişiklikler de Merkür, Venüs gibi hızlı hareket eden gezegenlerde olabiliyor. En fazla yarım derece civarında olabiliyor. Bu da yerleşimleri değiştirmiyor. Haritayı değiştirmiyor ve dolayısıyla olasılıkları etkilemiyor.
Nasıl bilgiler gerekiyor ‘’rektifikasyon’’ yapılabilmesi için ?
Kişinin kendisini anlatması, kendisiyle ilgili bilgiler vermesi gerekiyor.
Nasıl karakteristik özellikleri var ? Yatkınlıkları, eğilimleri neler ? Sevdiği/sevmediği şeyler ? Hayatında öne çıkan konular neler ? Temel meşguliyetleri neler ?
Bu zaman kadar en çok hangi konularda şanslı oldu ? En çok nerelerde zorlandı ? Duygusal ihtiyaçları ? Duygusal olarak kendisini içinde iyi hissettiği şeyler ?
Mesleği ? Eğitimi ? İlgi alanları..Hobiler. .
Böyle bilgileri kullanıyoruz rektifikasyonda.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Astrologun bu bilgileri kullanarak hangi gezegenin hangi eve düştüğünü analiz etmesi gerekiyor. Anlaması, çözümlemesi gerekiyor.
Bunlara ek olarak birkaç tarih istiyoruz ayrıca. Danışan kişi hayatından önemli olayları tarihleriyle birlikte veriyor. En az birkaç tarih olmalı diyelim. Ne kadar çok olursa işi o kadar kolaylaştırır tabii.
Örneğin evlilik tarihi. Örneğin mezuniyet tarihi. İşe giriş tarihi. Belki bir taşınma. Belki bir yakının kaybı. Hayatında bir kırılma noktası. Bir yurt dışı konusu. Birkaç önemli olayı tarihi ile birlikte paylaşıyor danışan kişi. Bu bilgiler hem tespit, hem teyit noktasında katkı oluyor.
Tespit yapmamız + tespitin teyidini yapmamız gerekiyor. Elimizde ne kadar çok bilgi olursa da, bulmacayı çözmek o kadar kolay oluyor.
Bilgileri kullanarak yükseleni çıkarıyoruz ortaya. Bu sayede harita oluşuyor.
2. Elinde gün/ay/yıl bilgilerinden herhangi biri ya da hiçbiri olmayanlar. Ne zaman doğduğunu bilmeyenler.
Eğer kişi doğduğu yılı, ayı, günü bilmiyorsa sadece yükseleni tespit edebiliriz, haritayı oluşturamayız sevgili okuyucularım. Yükselenin tespiti, kişinin gökyüzünü takip edebilmesini sağlar. Bu anlamda kıymetli.
Hiçbir bilginin olmaması yerine, elde bir yükselen burç bilgisinin olması, kişinin güncel gökyüzü hareketlerini takip edebilir hale gelmesi değerli.
Bunun ötesinde haritanın ortaya çıkarılması, hangi gezegenin nerede olduğunun bulunması teknik olarak imkan dahilinde değil.
Bir yeniay mı var ? Bir dolunay mı ? Tutulma mı ? ya da bir transit. Nasıl etki alırız o transitten ? Tutulma hangi evimize denk düşüyor ? Retro kaçıncı evimizde gerçekleşiyor ? Bize ne getirebilir ? Gökyüzünü her zaman yükselenimizle takip etmemiz gerekiyor.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Öngörüler teknik olarak yükselene göre yapılabiliyor. Evler üzerinden öngörü yapıyoruz ve yükselenimiz 1.evimiz. Ev hesabı yükselenden başlıyor. O yüzden gökyüzünde olandan alacağımız etkiyi öngörebilmek noktasında, yükseleni biliyor olmak önemli.
Peki nasıl ortaya çıkacak bu yükselen burç ? Elde yıl bilgisi yok. Ay bilgisi yok. Gün bilgisi yok. Bu iş nasıl olacak 🙂
Özel bir yöntem var. Sevgili hocam Barış Özkırış’ın kullandığı bir yöntemdir bu. Ondan dinlendim, ondan öğrendim. Bizlere kattığı, kazandırdığı her bilgi, her farkındalık için minnettarım.
Kişiden bir ay boyunca günlük tutmasını istiyoruz. Her günün içinde öne çıkan konuları yazmasını istiyoruz. Bunları okuduğumuzda transit Ay’ın hangi gün nereden geçtiğini anlayabiliyoruz.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Ay’ın transitleri ortalama olarak 2,5 gün sürer. Ay her bir evden geçerken, o evin konularını katar günümüze.
4.evden geçerken evimizle ilgili konularımız oluyor örneğin. 9.evimizden geçerken uzaklarla iletişimler oluyor.
2.evimizden geçerken para gelebiliyor. 3.evden geçerken akrabalarla ilgili konular olabiliyor.
Hangi gün Ay nereden geçmiş, hikayeleri çözümleyerek anlayabiliyoruz. Böylece yükselen çıkıyor ortaya.
Rektifikasyon (Doğum Saati Belirleme)
Rektifikasyon böyle bir şey 🙂 Bir iz sürme işi sevgili okuyucularım.
Doğru analiz için, haritanın doğru biçimde oluşturulması çok önemli. O yüzden rektifikasyonun da doğru yapılması önemli.
Rektifikasyon yaptırmak, doğum saatinizi belirlemek için danışmanlık almak isterseniz
bana ‘anlatburcak@gmail.com’ mail adresim üzerinden ulaşabilirsiniz.
Danışmanlıklar için sadece mail yoluyla ulaşınız.
Doğum haritası analizi, sinastri (ilişki uyum analizi), rektifikasyon (doğum vakti hesaplama), çocuk haritası analizi gibi hizmet seçeneklerim var.
anlatburcak@gmail.com adresimden mail ile ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Buraya da eklemek istediğim bir ‘Elementler’ yazı dizim var.
5 yazıdan oluşan seriyi aşağıya bırakıyorum ↓ Her bir elementin doğasını, astrolojideki yerini, hayatın içinde karşılık geldiği kavramları anlattım. Hangi elementimizi nasıl güçlendiririz, nasıl dengeye getiririz, ne nasıl olunca dengede olabiliyor, detaylıca paylaştım sizlerle. Tıklayıp her birini görebilirsiniz ↓
Sevgilerimle.
Dr. Burçak Kayış